کتاب مهارت هاي زندگي
کتاب مهارت هاي زندگي
تأليف آقاي سيدمهدي خطيب،
نشر: پژوهشکده اخلاق و روان شناسي اسلامي، با همکاري انتشارات دارالحديث
سال 1396
امروزه با پيشرفت علم و فناوري و گسترش روزافزون اطلاعات و ارتباطات، از يک سو شرايط زندگي انسان تسهيل گرديده و از سوي ديگر، سلامت رواني او در تهديد قرار گرفته است. با وجود همه اين پيشرفتها و تغيير و تحولات عميق و گسترده، بسياري از افراد در رويارويي با مسائل زندگي، فاقد توانايي لازم و مهارتهاي اساسي هستند و همين امر، آنان را در مواجهه با مسائل و مشکلات زندگي روزمره آسيبپذير ساخته است.
نويسنده کتاب معتقد است، انسانها براي مقابله سازگارانه با اضطرابها و کشمکشهاي زندگي به عملکردهايي نياز دارند که آنان را در کسب توانايي مقابله سازگارانه تجهيز کند. اين عملکردها بسيار زيربنايي هستند؛ نظير شناخت¬ ها، عواطف و رفتارها که در قالب ساختارهايي مانند حرمت خود، خودکارآمدي، توانايي حل مسئله، مقابله، درک از خود، مهارت¬هاي اجتماعي و سبک¬هاي اسنادي تجلي مييابند.
اين ساختارها که امروزه با عنوان «مهارت¬ هاي زندگي» آموزش داده مي ¬شوند، «آميزه¬ اي از دانشها، رفتارها، نگرش ¬ها و ارزش ¬ها هستند که براي دستيابي به برخي مهارتها و دانش عملي انجام کارها يا دستيابي به اهداف، به کار گرفته ميشوند».
هدف از آموزش مهارتهاي زندگي، افزايش توانايي¬ هاي رواني ـ اجتماعي و در نهايت، پيشگيري از ايجاد رفتارهاي آسيبرسان به سلامت رواني و ارتقاي سطح سلامت روان افراد است.
در آموزههاي ديني به انسانها سفارش شده است که از توانمنديها و فرصتهاي خود، بهترين استفاده را ببرند تا از طريق کسب اين فرصتها و توانمنديها و تبديل کردن آنها به مهارتها، راه رسيدن به اهداف را هموارتر سازند. در واقع، کسب مهارتها، نوعي تجهيز شدن براي خودشناسي و خوديابي بيشتر است تا آدمي به سمت اهداف متعالي ـ که آموزههاي ديني تأکيد فراواني بر آنها دارند ـ ، حرکت کند. لازم است انسان آنچه را خداوند متعال به صورت بالقوه و بالفعل به وي بخشيده است، با نيرو و توان جسمي و رواني خويش، نگهداري و حفظ کند و هر لحظه در صدد ارتقاي آن برآيد.
فصل ¬هاي مختلف کتاب:
فصل اول: مهارتهاي ارتباط ميان فردي
فصل دوم: مهارت تصميمگيري
فصل سوم: مهارت بهرهمندي از جواني
فصل چهارم: مهارت شادي
فصل پنجم: مهارت خويشتنداري جنسي
فصل ششم: مهارت مقابله با خشم
فصل هفتم: مهارت مقابله با اختلافات زناشويي
فصل هشتم: مهارت مقابله با شکست
فصل نهم: مهارت مقابله با فقدان و داغديدگي
فصل دهم: مهارت مقابله با هراس از مرگ
فصل يازدهم: مهارت نيايش