درخت دینداری
همان گونه که درخت، ریشه، تنه، شاخ و برگ و میوه دارد. درخت دین داری نيز سه بخش دارد:
ریشه و تنه (عقاید)،
شاخ و برگ ها (احکام شرعی)
و میوه ها (اخلاق).
اين سه بخش ارتباط تنگاتنگی با هم دارند. با تفکر و تحقیق، اعتقادات دینی شکل می گیرد و وارد دایرة دین می شویم. با عمل به آنچه که می دانیم و انجام واجبات و ترک گناهان اعتقادي و عملي به مقامات والاي اخلاقی و عرفانی می رسیم.[1]
جهان بيني توحيدي، آیین بهتر زیستن است و بندگی خدا. «نگرش توحيدي» هم چون نخ تسبیح مهره های قيمتي پندار، کردار و گفتار را به هم وصل می کند. مهم ترين فوايد اين نگرش عبارتند از:
زندگی هدفمند و معنادار،
محبوبیت[2]و جذابیت بين مرد[3]،
انسجام و توحیدیافتگی شخصيت،
يافتن پاسخ سؤالات اساسي زندگي (من كيستم؟ اين جا كجاست؟ با كه هستم؟ چرا اين جا هستم؟ تا كي اينجا هستم؟ و كجا خواهم رفت؟)،
كاهش ترديدهاي و سردرگمي،
افزايش آرامش روان،
تکامل ابعاد مختلف شخصيت،
ارتقا سلامت روان،
يافتن معنا براي دردها و رنج ها و فقدان ها،
رضایت از زندگي.
اسلام برای اجرایی شدن و تحقق «زندگی هدفمند» مي گويد «بكوشيد» ساعات شبانه روزمان را به چهار بخش «عبادت»، «کسب و کار حلال»، «معاشرت سالم»، «لذات و تفریحات سالم برای کسب نشاط بیشتر در سه بخش قبل[4]» تقسیم کنیم.[5]نيز بايد امروز ما با نظارت، مراقبت و محاسبة دقیق کردار، پندار و گفتارمان، بهتر از دیروز باشد.[6]
http://www.askdin.com/thread53961.html
پی نوشت :
[1] . حامد اسلامجو، پرسش های شما، پاسخ های آیت الله بهجت، ص81-116.
[2] . قرآن مي فرمايد:يقيناً كسانى كه ایمان آورده و كارهاى شایسته كرده اند، به زودى [خداى] رحمان براى آنان محبتى [در دل ها] قرار مى دهد؛ إِنَّ الَّذينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ سَيَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمنُ وُدًّا(مریم.96).
[3] . افراد هدفمند رفتارشان برای دیگران نظامند و قابل تفسیر و پیش بینی است به همین دلیل برای دیگران جذابیت و محبوبیت دارند.
[4] . لذات و تفریحات سالم مانند شارژ باطری وجود برای انرژی در سه بخش قبل عبادت، کار و معاشرت است.
[5] . امام موسي كاظم (عليه السلام) فرمودند: اجْتَهِدُوا فِی أَنْ یَكُونَ زَمَانُكُمْ أَرْبَعَ سَاعَات؛
1. سَاعَه لِمُنَاجَاةِ اللَّهِ :2. وَ سَاعَه لِأَمْرِ الْمَعَاشِ: 3. وَ سَاعَه لِمُعَاشَرَةِ الْإِخْوَانِ وَ الثِّقَاتِ الَّذِینَ یُعَرِّفُونَكُمْ عُیُوبَكُمْ وَ یُخْلِصُونَ لَكُمْ فِی الْبَاطِنِ:4. وَ سَاعَه تَخْلُونَ فِیهَا لِلَذَّاتِكُمْ فِی غَیْرِ مُحَرَّمٍ وَ بِهَذِهِ السَّاعَةِ تَقْدِرُونَ عَلَى الثَّلَاثِ سَاعَات (محمدباقر مجلسي، بحارالأنوار،جلد 75، ص346).
جدیت و تلاش در روایت اشاره به این دارد که برنامه زندگی نیاز به مراقب نظارت و اراده جدی دارد و با اهمالکاری و تنبلی سازگاری ندارد.
[6] . در روایات مي خوانيم: «کسی که هر روز محاسبه نفس نکند از ما نیست.» و «هرکس دو روزش یکسان باشد، زیانکار است.»